,,Deze week werden we verrast door het bericht dat Noord-Koreaanse soldaten meevechten in het Russisch leger tegen Oekraïne. Dat is een nieuwe wending in de oorlog.
Voordat Rusland Oekraïne binnenviel, hadden beide landen weinig met elkaar te maken. Moskou besteedde niet veel aandacht aan het bewind van Kim Jong-un. Noord-Korea lag in de Chinese invloedsfeer. Hij werd gezien als een pion van Peking.
Bij het laatste bezoek van Poetin aan Kim in juni hebben ze een defensieve alliantie ondertekend, waarbij beide landen elkaar te hulp schieten als ze worden aangevallen door een ander land. Tot nu toe bestond de Noord-Koreaanse steun aan Rusland vooral uit de levering van granaten. Naar verluidt zijn er vele honderdduizenden verscheept.
‘De Noord-Koreaanse soldaten doen zich voor als Boerjaten’
Nu is Kim een stap verder gegaan. Eerst stuurde hij technische officieren die onder meer informatie over drones moesten vergaren. Daarna heeft hij een bataljon met drieduizend soldaten gezonden. Die zouden zich op het slagveld voordoen als Boerjaten: een Mongools volk uit de Siberische deelrepubliek Boerjatië met een Oost-Aziatisch uiterlijk, net zoals Koreanen.
Het zijn niet de eerste buitenlanders die aan Russische zijde in Oekraïne strijden. Ze komen niet alleen uit voormalige Sovjet-Republieken maar ook uit landen als Cuba, Syrië en Afghanistan. Het zijn individuen die zijn aangetrokken door de lokroep van Russische propaganda maar vooral door het riante salaris. Groot verschil is dat het Noord-Koreaanse bataljon is geleverd door een regering van een ander land.
‘Vredesplan Zelensky is uitgebreid verzoek om militaire steun’
Dat die Noord-Koreanen onder de dekmantel van Boerjaten meevechten is een serieuze escalatie. Het past in het plaatje van dictaturen die gezamenlijk tegen het Westen vechten. Dan heb je het vooral over Noord-Korea en Iran, met stilzwijgende steun van China.
Ondertussen verliest Oekraïne verder terrein in de Donbas. Het vredesplan dat Zelensky afgelopen week in Brussel presenteerde is eigenlijk meer een uitgebreid verzoek om militaire steun dan een concreet voorstel tot vrede.
Amerika wacht af. Dat heeft alles te maken met de aankomende verkiezingen. Biden is als de dood voor het beeld dat de Democraten alle ogen op Oekraïne hebben gericht en niet op de binnenlandse problemen. Tot 5 november verwacht ik dus weinig nieuws van Amerikaanse kant.”
Bron: Dvhn